niedziela, 3 lipca 2011

Przepis na wołowinę faszerowaną

Mięso pokroić na cienkie plastry, lekko zbić, posolić, posypać pieprzem.Wątróbkę moczyć 10min. w gorącej wodzie, wyjąc osuszyć i zemleć w maszynce razem z miąższem bułki(uprzednio namoczonej w mleku i dobrze odciśniętej). Do farszu dodać pianę ubitą z białek, dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem smarować plastry wołowiny. Każdy plaster zwinąć w rulon, obwiązać nitką. Obsmażyć na gorącym tłuszczu i przełożyć do rondla. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i pokrojone grzybki(mogą być pieczarki); podlać rosołem, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 2-2,5 godz. Mąkę rozprowadzić w śmietanie, dodać do sosu, zagotować. Gotową potrawę posypać nacią pietruszki. Podawać z kluseczkami.



Składniki:

  • 1250g wołowiny(zrazowa)
  • 75g wątroby cielęcej
  • plaster bekonu
  • 75g miąższu bułki
  • mleko
  • masło
  • 2 białka
  • mąka
  • duża cebula
  • 125g małych grzybków
  • szklanka rosołu
  • ćwierć szklanki śmietany
  • sól
  • pieprz
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • listek laurowy
  • 2-3 ziarnka ziela angielskiego