Mięso pokroić na cienkie plastry, lekko zbić, posolić, posypać pieprzem.Wątróbkę moczyć 10min. w gorącej wodzie, wyjąc osuszyć i zemleć w maszynce razem z miąższem bułki(uprzednio namoczonej w mleku i dobrze odciśniętej). Do farszu dodać pianę ubitą z białek, dokładnie wymieszać. Przygotowanym farszem smarować plastry wołowiny. Każdy plaster zwinąć w rulon, obwiązać nitką. Obsmażyć na gorącym tłuszczu i przełożyć do rondla. Dodać pokrojone w plasterki cebulę i pokrojone grzybki(mogą być pieczarki); podlać rosołem, dodać listek laurowy i ziele angielskie. Dusić pod przykryciem 2-2,5 godz. Mąkę rozprowadzić w śmietanie, dodać do sosu, zagotować. Gotową potrawę posypać nacią pietruszki. Podawać z kluseczkami.
Składniki:
- 1250g wołowiny(zrazowa)
- 75g wątroby cielęcej
- plaster bekonu
- 75g miąższu bułki
- mleko
- masło
- 2 białka
- mąka
- duża cebula
- 125g małych grzybków
- szklanka rosołu
- ćwierć szklanki śmietany
- sól
- pieprz
- łyżka siekanej natki pietruszki
- listek laurowy
- 2-3 ziarnka ziela angielskiego