niedziela, 3 lipca 2011

Przepis na potrawkę

Mięso pokroić w kawałki. Zalać zimną wodą(1 litr), dodać cebulę, czosnek, plasterek cytryny, szyptę tymianku i sól; gotować ok. 60min. Odlać rosół. Z masła i mąki zrobić zasmażkę, połączyć wolno z rosołem i gotować ok 10min., odstawić z ognia, dodać(ciągle mieszając) sok z cytryny, żółtko i śmietankę. Mięso ułożyć na półmisku, zalać sosem.
Jarzyny do przybrania ugotować(groszek może być konserwowy). Ugotowane pokroić: marchew - w talarki, kalafior - różyczki, pieczarki - jeśli są małe - pozostawić całe. Przybrać półmisek, układając na przemian jarzyny; zewnętrzną warstwę może stanowić groszek.

Składniki:

  • 600g mięsa cielęcego
  • cebula
  • listek laurowy
  • ząbek czosnku
  • plasterek cytryny
  • łyżeczka tymianku
  • sól




sos:

  • szklanka rosołu lub wywaru z jarzyn
  • 30g masła
  • 30g mąki
  • pół cytryny
  • żółtko
  • pół szklanki śmietanki
  • 300g marchwi
  • 300g zielonego groszku
  • mały kalafior
  • 250g pieczarek