niedziela, 3 lipca 2011

Przepis na gulasz

Idealnym przepisem na szybki obiad jest gulasz z cielęciny. Cielęcinę pokroić w kostkę wielkości pudełka zapałek, pokropić sokiem z cytryny, posolić, dodać pieprz, pozostawić na 5min. Na patelni rozgrzać tłuszcz(najlepiej olej z odrobiną masła lub samo masło). Obsmażyć mięso ze wszystkich stron, dodać ząbek czosnku. Pieczarki pokrajać w paseczki, usmażyć na maśle. Przełożyć do mięsa, dusić razem do miękkości mięsa. Przed podaniem wyjąć czosnek. Podawać z kluseczkami.



Składniki:

  • 1kg cielęciny
  • łyżka soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • ząbek czosnku
  • 75g masła
  • 130g suszonych grzybów(mogą być pieczarki)